The Modern Farmhouse

Untitled

Bilder från Pinterest samt thefauxmartha.com tips! Sök ”modern farmhouse” på google, instagram och pinterest för mer inspo.

Har du hört talas om ”Modern Farmhouse-stilen”?

Under många år har den så kallade ”New England” stilen haft stor inflytande på svensk småhusbyggnation, men under de senaste åren har jag fått känslan att många inte riktigt vill låsa in sig helt i New Englandstilen och istället har man sagt något i stil med att ”vi vill nog ha ett hus med väldigt light New England stil” eller vi gillar vissa delar men vill nog inte ha så mycket krusiduller.

Modern Farmhouse-stilen kom väldigt lägligt = )

Modernfarmhouse1

Bild lånad från thefauxmartha.com   

Man skulle kunna säga att stilen inkluderar ett flertal trender som funnits i några år och lämnar stora möjligheter att tweeka stilen åt den riktningen man gillar mest. Basen i ett modern Farmhouse är i ofta ren krispigt vit, svart och med inslag av varm trä, släta vitmålade paneler, läder och textilier i form av stora mattor och sedan man kan välja om man vill gå mer eller mindre åt det industriella, rustika, moderna eller eleganta hållet.

Något som skiljer ”The Modern Farmhouse” från New Englandhusen är att de väldigt ofta har stående panel och är mer avskalade i sin utsmyckning, där New Englandstilen gärna fick bli svulstig så är Modern Farmhousestilen mer minimalistisk.

Grundreceptet för The Modern Farmhouse

  • Avskalad fasad med raka snitt. Smala foder och knutar. Inget allmoge what-so-ever. Fasaden får gärna vara krisipigt vit utan gula toner d.v.s NCS 0500.
  • Svarta eller mörkgrafitgrå fönster. Med ett enkelt ”korsspröjs” eller helt utan. Invändig kulör NCS 0500 eller laserad svart. Jag föreslår TRARYDS fönster om det är ett Vårgårdahus man ska bygga eftersom man får ett rakt snitt invändigt och inte allmogeprofilen. Hos Vårgårdahus väljer du kostnadsfritt mellan släta fönster från TRARYD eller allmogefönster från SP-fönster, glaskasetten blir densamma.
  • Svart eller grått yttertak. Takavvattning i antingen svart eller silver.
  • Ett fåtal snygga svarta detaljer på fasaden så som snygga fasadnummer och fasadbelysningar.
  • Invändig väggkulör ren vit, NCS 0500. OBSERVERA ATT ALLA VITA DETALJER I HUSET BÖR VARA I NCS 0500!!!
  • Avskalat listverk, gärna en slät lite högre golvlist eller möjligen en list med liten profil. (ej allmoge). Bör målas in på plats i kulör NCS 0500.
  • Golven får gärna vara hårdvaxoljade för den riktigt genuina känslan. Kolla på Tarketts Heritageserie. Fin ådring och synliga kvistar.
  • Kök, stor köksö om möjligt, avskalad lucka med väl valda handtag. kulörförslag vit till grå.
  • Inslag av smide & svärta. Tänk att svärtan ska hänga med genomgående i hela huset, det kan vara en kamin i svart, en glasvägg i smide, en köksfläkt i svart, svarta handtag, svarta brytare/uttag etc.Takhöjd, välj 2,6 i bägge våningsplan!
  • Att tänka på. Trots att stilen är avskalad så innebär den att man behöver göra en del aktiva och kostnadsdrivande tillval. Om man vill ha ett krispigt vitt hus utan gula toner så måste man följa upp att alla detaljer blir rent vita t.ex. innerdörrar, lister, fönstersmygar o.s.v. detta är inte standard hos Vårgårdahus.

/Saralynn

Kommentera

Post Navigation