Tankar kring fasadkulörer

Det är en smaksak vilken fasadkulör man väljer, men oavsett vilken riktning man väljer att gå så finns det några kringliggande faktorer att ta hänsyn till för att huset ska bli hyfsat behagligt att se på, smälta in i sin omgivning och inte utlösa rena aggressioner hos grannar och förbipasserande..

VILLA EMYHILL

Fin balans! Denna Villa Emyhill har fina proportioner och den vita fasaden ger ett elegant intryck. Bild lånad av Instagram:aren CAMIDILUN

På ett ganska nytt och stort område i en av Stockholms förorter ligger mängder av nya hus, de allra flesta har hållit sig inom en färgskala som harmonierar med naturen och miljön förutom ett av husen som är TRAFIKSKYLTS-ORANGE! Jag vet inte hur många gånger jag hört talas om det ”hemska huset” eller hur konstigt det är att kommunen släppt igenom den kulören i bygglovet. Varje gång vi åker förbi just det huset så tänker jag att det är helt fantastiskt att (förmodligen) 2 människor ändå enats om just den färgen ; ) Visst är fasaden en smaksak, men i ärlighetens namn så berörs närliggande grannar mer av ens fasadkulör än en själv. På samma område hade vi en kund som fick reda på att deras granne, mot deras håll avsåg att måla en ”utvändig fondvägg” (stort 2 planshus) på husets gavel, i kulören GRISSKÄR.. Jag tyckte att det lät konstigt och tittade därför upp NCS-koden och mycket riktigt.. Det var samma kulör som på en tecknad gris.. Så vad gäller färger, fundera alltid ett extra varv hur andra påverkas av de val man gör, världen blir så mycket trevligare när man även tänker på andra =)

trafikskylt

Vissa färger gör sig bättre på trafikskyltar än hus…

Innan sommaren var vi på ett tomtbesök hos ett kundpar som avser bygga ett modernt enplanshus i ett mycket vackert och oexploaterat område utanför Kungsör. Tomten ligger i en vacker skogsbacke och utsikten över Mälaren och naturlivet är sagolik. Efter att ha vandrat runt ett litet tag så frågade jag vilken fasadfärg de tänkt sig, jag hade i mitt minne att det var vitt och så var nog tanken. Men att lyfta in ett vitt hus i den miljön kändes helt fel, det fanns liksom inga kopplingar till att ha ett vitt hus där. Jag föreslog istället ett laserat hus med mörkt grafitgråa fönster och plåtdetaljer, ett hus som smälte ihop med stenar och trädstammar istället. Nu har vi jobbat fram ett GRYMT fint hus som vi inom kort kommer att kunna visa er här! Det är ett mycket spännande projekt för det öppnar verkligen upp för hus i en annan stil än det vi vanligtvis levererar, mer modernt och avskalat med stående panel där träets ådring förhoppningsvis syns genom lasyren.

Lasyr

Naturen är duktig på färg och form ; )

Nu är det säkerligen någon som undrar ”Men när ska man ha ett vitt hus då?”. Vitt är verkligen en All-round-färg, den passar nästan överallt och går att bryta till så att den fungerar i många miljöer. Vitt är ett säkert kort och idag känns det som att de flesta hus målas i just vitt. Vi kommer med största sannolikhet att själva välja ett vitt hus då vi kommer att ha så otroligt mycket fönsterytor som tar fokus. Men har man en tomt som ligger i fjällen eller ser ut som en nationalpark så kanske man ska kika på andra kulörer istället, enkelt summerat..

/Saralynn

 

 

Kommentera

Post Navigation