Vi testar Tarketts Heritage-serie!

Senaste veckorna, sedan det blev känt att vi köpt oss en tomt så har väldigt många lite halvt konstaterande ställt frågan ”Men ni om någon måste ju veta exakt vad ni ska välja för hus och val”.. We wish!  Vi famlar runt i ett stort mörker. Min främsta förmåga, att snabbt kunna göra en helikoptervy över rådande omständigheter och guida rätt, den fungerar väl sådär när det kommer till oss själva kan jag ju tala om.

Vi måste alltså sätta stilen och lånade därför ett antal TARKETT-prover och tänkte att golvet kanske löser resten… Vi la in golven i ett hörn i vardagsrummet på en Villa Sjövik, för att få rätt feeling :)

TARKETT Heritage Old Brown

TARKETT, Heritage, Old Brown, ek. Ett plankgolv med extra bredd och längd. Planket är borstat och hårdvaxoljat. Bra struktur och synlig ådring och kvisthål etc. Att byta ut Vårgårdahus std. golv mot detta kostar ca: 550 kr. per/kvm

Tarkett Heritage Urban Grey

TARKETT, Heritage, Urban Grey, ek. Ett plankgolv med extra bredd och längd. Planket är borstat och hårdvaxoljat. Mindre synlig struktur, ådring och kvisthål än vad jag upplevde att det var på T.ex. ”Old brown”. Lasyren låg mer som en hinna på just detta golvet. Att byta ut Vårgårdahus std. golv mot detta kostar ca: 550 kr. per/kvm

TARKETT Heritage Old grey

TARKETT, Heritage, Old Grey, ek. Ett plankgolv med extra bredd och längd. Planket är borstat och hårdvaxoljat. Bra struktur och synlig ådring och kvisthål etc. Jag gillade denna, den låg mittemellan brun och grå och jag kan tänka mig att den är snygg om man har många träd och natur utanför sina fönster! Att byta ut Vårgårdahus std. golv mot detta kostar ca: 550 kr. per/kvm

TARKETT Heritage Lime Stone

TARKETT, Heritage, Lime Stone, ek. Ett plankgolv med extra bredd och längd. Planket är borstat och hårdvaxoljat. Bra struktur och synlig ådring och kvisthål etc. Detta golv kommer väl närmast våra önskemål, men ändå inte.. Att byta ut Vårgårdahus std. golv mot detta kostar ca: 550 kr. per/kvm

Varför tittar vi på golv ur just Tarketts Heritage-serie? Vi gillar tanken på att kunna ”fräscha upp” golvet med vax/olja om det blir repor. Det är trevligt med ådring och kvisthål. Planken är större och längre.

Summeringen av testet blev följande:

Vi trodde direkt att Lime Stone var given, men efter att ha granskat den i allehanda miljöer och ljus så kom vi hela tiden tillbaka till att undertonen på planket är rosa. På bilden ser den ut som den gör i optimalt ljus, d.v.s. ganska så snygg. Det spelar såklart stor roll vilket ljus och färger som hamnar mot golvet men då vi gillar grått på detaljer och även rostfritt i köket så är frågan hur just den kombon ter sig? Blir det lila skiftningar? Om någon som läser detta har eller har sett just Lime Stone ”live”, vänligen skriv en rad vad ni tycker!

Old Brown har jag sett hos en kund och då kände jag direkt att det var ett golv jag gillade. Det har en schysst brun färg utan röda toner, mer mättad mot grått. Ådringen är mkt fin och kvisthålen vackert mörka. Betsen på ett hårdvaxat golv kommer dock inte att vara lika slitvänligt som ett lackat golv och jag kan tänka mig att man får bättra på genom åren. Just denna är nog den mest lämpliga färgen att ”bättra på”. Största fördelen med denna färg är att trappstegen kommer att kunna betsas mest snarlikt. Men var det ett brunt golv vi ville ha?

Old Grey, Ja men faktist, ett ganska schysst golv, väldigt mycket ”Lake House” som vi ändå satt som ett ledord för husbygget. Tydlig och snygg ådring och kvisthål även på denna. Tänker att den skulle matcha ekstammarna som växer utanför vårt blivande vardagsrum, den skulle gå fint ihop med ett utvändigt altandäck i grånad lärk.

Urban Grey Även detta ett Heritage-golv, betsen låg mer som en hinna på det här golvet, den kändes inte alls lika inarbetad som på de andra golven. Bilden ser faktist bättre ut än provet. Jag funderar nästan om just detta provet inte gjorde golvet rättvisa. Jag vet att det kan vara så ibland.

Även om vi själva inte blev något klokare av dagens övning så tycker jag att det var grymt bra just för att vi blev snäppet bättre än innan  på Tarketts sortiment och för att vi fick ut lite bilder på golv! Vi kommer med stor sannolikhet att återkomma med flera golvövningar :)

Om det är någon som kan komma med ett stilsäkert tips, skriv en rad i kommentarsfältet!

/Saralynn

Kommentera

Post Navigation