Bomma inte det nödvändiga om du vill ha ett utekök!

Host och harkel, förra veckan har verkligen varit feberkantad och snorig… Att den här ”Vabruari” månaden infaller samtidigt som husbranschen är som hetast är ju ett gissel. Blogginlägg har fått stå tillbaka för det nödvändigaste bestyren.. Bygglov och avrop (slutbeställningar) ;)

Imorse vaknade jag av ett sådant där fågelkvitter som man bara hör när våren nalkas! Det är väl på tiden..Nu planerar vi häckklippning som ska göras i tidiga vårvintern och för ett utekök. Och just utekök blir dagens inlägg! Det ligger högt på mångas önskelista men dessvärre är det något som lätt faller bort vid planeringen av ett nytt hus! Jag gör alltid ett ”el-förslag” och kommer med lite allmänna bra-att-tänka-på-tips till mina och Johans kunder. Där plockar jag med nödvändigheter som INTE är en del av ”svensk elstandard” eller som ingår som standard i husen.

utekok

Bild lånad från Sköna hem (länk till reportage om utekök längst ner)

Som jag ser det så är det några saker som behövs för ett lyckat utekök, det är el för en eventuell kokplatta, litet kylskåp eller belysning samt en utvändig vattenutkastare med både varm och kallvatten. Tänk vad himla käckt att koppla på varmvatten till utekökets kran (eller för att fylla på sitt UTE-spa vid behov för den delen)! Det är inga hutlösa summor för en extra vattenutkastare inte heller för att förbereda för utvändiga eldosor som man senare kan koppla på när det behövs.

Lantlivs utekök

Bild lånad från Lantliv.se Länk till hur man bygger ett eget utekök längst ner i inlägget.

Till ett hus i New Englandstil kan man med fördel matcha med ett stort och lyxigt, amerikanskt utekök :)

housely.com

Bild lånad från sajten housely.com

Som med allt annat så kan ett utekök bli hyfsat ekonomiskt hanterbart eller dra iväg. Här kommer några förslag på produkter som är lite ”lagom” dyra.

kylskap-candy-cctos542xh

Även om det är ett utekök så är det snyggt med rostfria detaljer, jag skulle personligen inte gå bananas på en kyl som mest ska användas till att kyla öl och stekar. Denna variant funkar säkert bra för ändamålet.. Den lilla kylen Candy finns hos t.ex. Elon för 2.500 kr.

Severin-DK-1031

Severin DK 1031, en induktions-kokplatta! Kostar kring 1800 kr. på Pricerunner. Perfekt för färskpotatisen o.s.v.

heltackande-diskbank-intra-atlantic-f-vandbar

På Bygghemma.se finns rostfria diskbänkar i olika prisklasser, t.ex. denna från Intra, 120 cm lång, pris ca 2300 kr. Men kika på Blocket, där finns massor av begagnade stora rostfria diskbänkar som passar perfekt för ändamålet!

Så om du står i startgroparna eller planerar att bygga ett nytt hus! Glöm inte:

  • Förbered för utvändig el (3-fas är bra att få med om det även planeras ett utespa i framtiden)
  • Se till att ha en vattenutkastare i närheten av uteköket, helst med kall och varmvatten, kallvatten diskar inte så bra!

Här är länkar för dig som vill kika vidare:

http://www.lantliv.com/lantkok/bygg-till-ett-utekok/

http://skonahem.com/tradgard/10-tradgardstrender-vi-drommer-om-i-ar/

Ha det gott!

/Saralynn

 

Kommentera

Post Navigation