El och belysning

Det bästa med att bygga hus är att man kan bestämma mycket själv, men när det blir lite för mycket att bestämma så kan det till slut bli lite jobbigt, när man sitter där med en för många, obegriplig elritning så kan det vara svårt att känna kreativiteten flöda, därför skriver jag idag om el och belysning..

När man valt att bygga ett Vårgårdahus så kommer elritningarna ett par månader innan självaste huset. Då kan man passa på att ändra och lägga till så som man vill ha det!  Jag gör ofta ”tipsskisser” till kunden, baserade på husstilen och så som jag själv skulle ha planerat om jag byggde samma hus.

För ett tag sedan var jag ute på vift i Köping, min gamla hemstad och en gång i tiden mitt allra bästa säljdistrikt, där träffade jag på några ”gamla” kunder som berättade hur glada de var över alla tips och förslag de fått och att det på deras område syns vilka hus jag sålt eftersom husen lyser upp i mörkret med sina fasadbelysningar. Det känns roligt att veta att det lilla extra är uppskattat och fortfarande gör intryck många år senare!

image[1] kopia


Fasaden
Även om jag tycker att man bör se till att huset och tomten får belysning så är ändå ”Less is more” regeln många gånger tillämplig, det är bra om inte huset och tomten skiner upp som en rymdbas. Beroende på vilken stil man bygger så kan belysningen behöva vara allt ifrån dramatisk, lagom eller stilren. Det är många frågor att ta ställning till, vilken sorts lampor, vilken höjd ska de sitta på, ska de ha ett skymningsrelä? Höjden på armaturen brukar bli bra mellan 180-200 cm. ovan nederkant panel.

Såvida man inte bygger ett mycket stort hus så tycker jag att man ska hålla ner storleken på lampan. På ett New Englandinspirerat hus så kan det vara mycket fint med några smäckra Stallampor, stallampan passar bra på en högre höjd eftersom den hänger ner en bit. Just denna från byggfabriken är ett schysst alternativ.

750-163

http://www.byggfabriken.com/sortiment/belysning/utomhus/info/produkter/750-163-stallampa-krok-90-blank/

 

För ett mer modernt intryck kan man  satsa på lampor som lyser både upp och ner, men tänk då på att ljuskäglan kan hamna lite fel om lampan monteras strax under ett fasadbleck. Fundera kring vilken färg ni vill ha på lamporna, vill ni ha en stram stil där inte självaste armaturen syns så välj med fördel en färg i samma nyans som fasaden, lämna in armaturen på sprutlackering om ni inte hittar rätt kulör!

 

77571001-m2

http://www.bygghemma.se/utomhus/tradgard/belysning/fasadbelysning/vagglampa-nordlux-canto/p-317808

 

Glöm inte garaget, det är bra att förbereda för belysning även där!

 

På Vårgårdahus förbereds eldragningen i ytterväggen redan i fabriken. Tomrören för el läggs i ett s.k. installationsskikt som ligger framför diffussionsspärren (plasten som hindrar vattenångorna i huset från att ta sig ut i väggkonstruktionen) detta för att förhindra att plasten punkteras vid elgenomföringarna! Våra kunder på Stockholmsdistriktet och i Västmanland träffar vid byggnation av ett nyckelfärdigt hus elektrikern i huset för att diskutera och planera den el som inte behöver vara fördragen i ytterväggen.

 

Här kommer mina bästa eltips!

Vägglampor, något man inte ska glömma! När dagarna är korta och mörka är det riktigt trevligt med genomtänkt belysning och att slippa ha taklampor med full styrka på! Fundera vilka gångstråk ni kommer ha, var kommer det vara mörka platser? I trapphuset, utanför badrummet, i passager osv. Den här lampan har jag själv på tre olika ställen och dom är på varje kväll vinterhalvåret!

404041,444112

Spotlights, personligen är jag inte överförtjust i att strössla på med hur många spotlights som helst på innertaket. I vissa rum kan jag tycka att det känns mer motiverat än i andra, t.ex. i badrum och i kök kan det vara trevligt med denna lösning. Jag tycker definitivt att man ska koppla en dimmerbrytare till sina spotlights så att man kan reglera ljuset efter behov. I ett badrum på ca 6 kvadrat blir ungefär 4-6 stycken spotlights bra. Någonstans som led-spNamnlöst 2ottar gör sig riktigt bra är infrästa i undersida köksskåp. Detta kan man välja som ett tillval hos vår köksleverantör VEDUM kök och bad.

34258

 

smyg

Ett annat bra ställe för mindre LED-spotlights är infrästa i fönstersmygen! Vårgårdahus kanaliserar fram till fönstret i installationsskiktet därefter väljer man armatur tillsammans med elektrikern. Dessa bör ligga på en egen brytare med dimmer.

Idag är det populärt med stora matbord och två lampor över bordet, tänk på att planera för detta och se till att det finns 2 uttag om du gillar den stilen.

två lampor

Om man inte valt att köpa en handdukstork genom Vårgårdahus så tycker jag att man ska dra fram el ifall man ångrar sig framöver. En annan bra sak att tänka på i badrummet är att ha fler än ett uttag i anslutning till kommoden ifall man behöver kunna föna håret samtidigt som någon annan behöver raka sig!

70574

 

Markiser
Nu är jag inne på tung planering, men om man vill vara totalt förberedd så tycker jag att man ska fundera även på dom här bitarna. Halva året så står vi och vevar ut alla markiser på morgonen och sen vevar vi in dom igen på kvällen… Behöver jag säga att det hade varit fantastiskt att ha lite el och eldrivna markiser ; )

markis1

Planteringen, det är inga stora kostnader förenat med att dra ut några tomrör till lämpliga platser i sin trädgård. Glöm inte garaget, det är bra att förbereda för belysning även där!

Keep on shining!

/Saralynn

 

Comments are closed.

Post Navigation