Frånluftvärmepump eller bergvärmepump?

Vi får ofta förfrågningar om vi kan leverera våra hus med bergvärme, och visst kan vi det! När kunden önskar ett hus av större modell så rekommenderar vi just den lösningen men det finns även dem med stort teknikintresse som väljer bergvärmelösningen oavsett husets storlek.

NIBE_F1255_i_miljo

Som standard har vi frånluftsvärmepumpen NIBE 750. När Energimyndigheten lät testa marknadens frånluftsvärmepumpar med varvtalsreglering så vann NIBE 750 i 15 av 20 grenar. Faktiskt var det den enda frånluftsvärmepumpen som klarade av dagens regler för ett nybyggt hus på 120 kvadratmeter. Att NIBE 750 är varvtalsreglerad innebär att värmepumpen automatiskt anpassas till huset aktuella effektbehov, vilket i sin tur leder till en större energibesparing och ökad livslängd på pumpen. NIBE 750 rekommenderas i nyproducerade hus upp till 200 kvadratmeter, därefter rekommenderar vi att man väljer en Bergvärmepump. Här finns mer info om NIBE f750

Bergvärmepumpen fungerar genom att man borrar ett hål i marken i närheten av huset. Hålet brukar vara mellan 100-200 meter djupt. I hålet för man ner en dubbelvikt s.k. kollektorslang fylld med en köldvätska som fångar upp värmen runt omkring sig. Ju djupare hålet är desto effektivare kan pumpen arbeta.

Till en bergvärmelösning väljer en del att sköta sin ventilation med ett FTX-aggregat, FTX:en återvinner frånluften (luften som lämnar huset) genom att låta frånluften värma upp friskluften som tas in. Det andra alternativet är att använda sig av en s.k. FLM, en frånluftsmodul. FLM är en speciellt framtagen för att kombinera återvinning av mekanisk frånluft med bergvärme.

När det kommer till bergvärmepumpar så är NIBE 1255 en populär modell. Fördelen med just denna variant är att den automatiskt anpassar sig till huset effektbehov, året runt. När det krävs så ökar pumpen effekten och när behovet minskar så går den ner på lågvarv. Eftersom prestandan alltid är rätt så blir den även effektiv ekonomiskt dessutom kan du styra värmepumpen från din mobiltelefon, slå på värmen när du är på väg hemåt och håll koll på din inomhustemperatur var du än befinner dig! Varmvattenberedaren är på 180 liter. Läs mer on NIBE F1255 här:http://www.nibe.se/Produkter/Bergvarmepumpar/Sortimentslista/NIBE-F1255/

Tilläggskostnaden om man byter std. Värmepump Nibe f750 mot en Nibe 1255 4-16 kwh blir 18.300 kr utan FLM Frånluftsmodul (FLM kostar 13.000 kr). Man måste man vara medveten om att installationskostnaden blir dyrare då man väljer en bergvärmepump dels för att man måste fylla på med s.k köldmedium men även borra i marken. Ibland behövs det ett hål ibland två stycken. Denna kostnad skiljer sig från fall till fall men man bör reservera ca: 100-150.000 kr. extra för merkostnader.

Så vad spar man på att välja en bergvärmelösning? För att kunna ge ett seriöst exempel så bad jag vår konstruktör Jacob på Vårgårdahus att stämma av vad skillnaden blir om man i Stockholmsregionen jämför en Villa Emyhill i 2 plan (187 m2) med standard frånluftvärmepump NIBE 750 och Bergvärmepumpen NIBE 1255-4-16.

Beräknad energiåtgång per år Villa Emyhill 187 kvm Kvadratmeter boyta Energianvändning kWh/m2/år Årlig energi-
förbrukning kWh
Frånluftvärmepump NIBE 750 187 33 6234
Bergvärmepump NIBE
1255 4-16
187 24 4399
Energibesparing med Bergvärmepump 1835

 

Besparingen är 1835 kWh per år. Om vi utgår från att elpriset ligger på 90 öre per kWh så blir alltså besparingen 1651 kr per år och återbetalningstiden kring 72 år

Så kontentan blir att vår standard värmepump är en grymt bra pump ; )

Om ni vill titta närmare på hur energiberäkningarna är utförda så kan ni ladda hem dem som pdf:er här:

Villa Emyhill, beräkningsort Stockholm med bergvärmepump>>

Villa Emyhill, beräkningsort Stockholm med frånluftsvärmepump>>

2015-10-24 Nu är det över ett år sedan som jag skrev detta inlägg och jag kunde aldrig tro att detta var det mest inspirerande inlägget ”all time” här på vår blogg! Dagligen besöks detta inlägg av flertalet besökare och har idag tusentals ”träffar” över året som har gått! Så jag vill veta VEM ÄR NI LÄSARE som hamnar här? = ) är ni nybyggare, renoverare, ingenjörer? Skriv gärna en rad i kommentatorsfältet! Det har dessvärre inte varit påslaget tidigare vilket kanske är tur annars hade jag kanske dagligdags fått debattera och försvara artikeln med ett gäng teknik-lovers ; )

Tack för visat intresse!

/Saralynn

7 Thoughts on “Frånluftvärmepump eller bergvärmepump?

 1. SkaBygga on 2015/11/07 at 07:30 said:

  Hur stor energibesparing bli det om huset är 200 kvm? Emyhill eller Olivedal eller liknande.

  • Johan Bertil Swärdh on 2015/11/09 at 12:58 said:

   Hej, Jag skulle tro att besparingen är marginell på de 10 kvm som skiljer ett std Emyhill till ett utökat i den storleksklassen. NIBE 750 blir egentligen inte direkt ”dålig” vid 199 kvadratmeter men det är där tillverkaren sätter sin rekommenderade gräns och då är det den infon vi får förhålla oss till. I vår bransch så är det mycket ”hängslen och livrem”, våra egna energiberäkningar t.ex. är gjorda med ganska stora marginaler vilket visar sig när vi får ta del av 2-årsdeklarationer. Faktist så kom ett hus nyligen tillbaka med energiförbrukning i Passivhus-klassen = ) /Saralynn

 2. Fredrik on 2015/12/04 at 09:54 said:

  Hej. Är på väg att bygga nytt, 190 kvm, 1,5 plan. Vattenburen golvvärme, standard är frånluftsvärmepump. Råd från husföretaget är att sätta in bergvärme också, alltså köra dubbelt. Skulle ni kunna nämna några argument för att det skulle vara en bra Kombination, eller ska man bara köra berg alt frånluft?
  Må gott/Fredrik

  • Johan Bertil Swärdh on 2015/12/06 at 11:05 said:

   Nu vet jag inte var du ska bygga eller hur huset ser ut (fönsterytor etc.) men generellt sett så brukar hus i fler plan vara mer energieffektiva. Bygger man norr om Västerås t.ex. så behöver vi på vissa husmodeller (stora enplanare med ryggås och mkt fönster)byta till en bergvärmepump. Vi har t.o.m. legat på gränsen till att behöva det med ett ganska litet hus p.g.a stora fönsterytor och klimatzonen på orten. Att köra ”dubbelt” innebär nog en av bergvärmepannorna inte att ni har både bergvärme och en NIBE 750! Om ni inte redan hunnit köpa ett hus av en annan leverantör så är ni så klart varmt välkomna att höra av er till oss så ser vi till att ni får rätt värmepump till rätt hus = ) /Saralynn

 3. rik on 2016/02/23 at 18:48 said:

  Om jag läser rätt så menar du att en bergvärmepump kostar 120 000 kr mer än en frånluftsvärmepump. Vad grundar du det på? Spontant är det ju väldigt väldigt mycket då en du vid bra förhållanden kan få en bergvärmeinstallation för 130 000..

  • Johan Bertil Swärdh on 2016/02/24 at 11:09 said:

   Hej, om man byter standard NIBE 750 mot t.ex en Nibe 1255 4-16 kwh blir det i merkostnad +18.300 kr samt en FLM Frånluftsmodul +13.000 kr. Då är vi uppe i 31.300 kronor för utbytet. Till detta kommer borrningen och driftsättningen. Den kostnaden blir ju det den blir. Om man vill att vår entreprenör håller i hela den biten så blir det ca 15% i entreprenörsarvode på borrningen/drifsättningen. Vår REKOMMENDATION är att man reserverar ett belopp, därmed inte sagt att det blir så i slutnotan. Vill man hantera installationen själv så är det helt ok för oss! /Saralynn

 4. Daniel on 2016/07/08 at 18:33 said:

  Hej! Intressant läsning! Vi har idag en villa på 159 m2 boyta med 189 m2 biyta, sutterräng med uppvärmt garage samt förråd om ca 35 m2 vardera. Vi funderar på nybyggnation och givetvis står det i valet och kvalet mellan frånluft och bergvärme. Svågern har byggt nytt enplans på ca 150 m2 och har frånluft, han har räknat och kunde inte se någon fördel med bergvärmen, fastigheterna ligger norr om Göteborg. Er undersökning har gett ett bra underlag och räknar med att det blir frånluft om det blir nybygge. Som komplement har jag dock räknat med solel på garagetaket vilket borde göra att kostnaden för att driva pumpen blir i stort sett 0 kr. Men installationen av solenergi kostar en slant så det gäller ju att räkna in den i kalkylen med..

Post Navigation